keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Réfrigérateur

Monissa (kaikissa?) blogeissa on lähiaikoina pyörinyt jääkaappihaaste, jossa siis tarkoituksena on kuvata ja esitellä oman jääkaapin sisältö "luonnontilassa" kaunistelematta. Tavallisesti mä en näihin haasteisiin jaksa tarttua koska yleensä ne ovat enemmään tai vähemmän tekohauskoja ja vähän myötähäpeää aiheuttavia (sori vaan), mutta tämä kyseinen on mun mielestäni ihan hauska. Mä olen juuri sellainen tosielämän Ulla Taalasmaa, ja mun oma elämäni on juuri niin pieni, että vieraiden ihmisten jääkaappien sisältö kiinnostaa. Päätin siis tälläkertaa itsekin osallistua, ja kuvata myös meidän jääkaapin sisällön tällaisena tavallisena keskiviikkopäivänä. Haluaisin käydä kaupassa vain kerran viikossa, ja sitten jotain pikkujuttuja kuten maitoa ja leipää voisi hakea erillisillä reissuilla, mutta täällä meidän jääkaappi on ihan superpieni ja pakkanenkin on vain pakkaslokero, joten viikon ruoat ei vaan yksinkertaisesti mahdu kerralla kaappiin. Täällä uudessa maassa myös kaupassakäyminen tuottaa välillä vähän vaikeuksia, kun ei oikein tiedä mitä ostaisi. Suomessa on ne tietyt luottotuotteet joita tulee aina ostettua ja joista osaa valmistaa ruokaa unissaankin, mutta täällä sellaisia ei (vielä ainakaan) ole. Mä olen muutenkin syvästi pettynyt ranskalaisiin ja heidän ruokatottumuksiinsa, mutta siitä voisin kirjoittaa vaikka romaanin joten jätetään se toiseen kertaan. Tiivistettynä voisin kuitenkin sanoa, että on aika uskomatonta että täällä missä kaikkia vihanneksia, kasviksia, kaloja yms. saisi tuoreena suoraan omasta maasta(ja merestä), niin suositaan ihan uskomattomissa määrin tölkki- ja pakkastuotteita. Esimerkiksi tuoreita yrttejä saa todella etsiä eikä siltikään välttämätä löydä. Pakkasesta niitä kyllä löytyy, ka purkista kuivattuna. Lisäksi kauppojen hyllyt notkuu valmisruokaa. Why oh why?
Noniin, mutta sitten takaisin aiheeseen. Tällähetkellä meidän jääkaapissa on aikalailla sitä mitä siellä aina on. Syödään paljon kasviksia ja kalaa (tosin kalaa ei kaapissa ole, koska se ostetaan aina aamulla tuoreena), ja jos syödään lihaa tai kanaa niin ne säilytetään useimmiten pakkasessa. Mun paheeni on kaikenmaailman mousset, vanukkaat, leivokset ja muut sellaiset. Ja tältä se kaappi näyttää:
19.10.2013 002-001
Ylähyllyllä on kananmunia, kaksi pakettia leikkeleitä, kolme pakettia juustosiivuja ja tuolla takana on jotain Juhon salamia sellaisessa pötkylässä.
Keskihyllyllä on kattilassa eilistä porkkanakeittoa, takana on neljä tölkkiä maitoa, voita, kurkkua, parmesania, sitruunajuustokakkua, pekonia, kaksi jotain vaniljavanukasta ja hampurilaiskastiketta sekä Myyn sosetta (porkkana-peruna-herne-papu-tomaatti).
Alahyllyllä on kaksi pussia juustoraastetta, tomaattia, paprikaa, kolme suklaamoussea, jugurtteja, voita (toinen paketti).
19.10.2013 003-001
Alalaatikossa on valkosipulia, sipulia, kaksi kesäkurpitsaa, munakoiso, persiljaa ja appelsiineja.
19.10.2013 004-001
Ovessa on jotain majoneesia, tuorejuustoa, Myyn sosetta (porkkana-kurpitsa), jotain tomaattikastikejuttua, ketsuppia, lisää maitoa, vichyä, oliiveja ja lisää Myyn soseita.

Pakkaslokerossa on vielä monta pakettia tarjouksesta hamstrattua jauhelihaa (joka on täällä varsinainen luksustuote, on nimittäin törkeän kallista kamaa!), paahtoleipää ja jäätelöä.


1 kommentti:

  1. Uudessa paikassa kaupassakäynti on kyllä just hankalaa ja hidasta, kun kaikista tuotteista pitäisi löytää ja oppia ne sopivan hintaiset / sisältöiset / makuiset. Onhan se hauskaakin toisaalta kokeilla ihan uusia juttuja.

    Tohon valmisruokien ja puolivalmisteiden runsauteen on ihan yksinkertaisesti syynä naisten työssäkäynti (paljon yleisempää kuin Suomessa, kun perhevapaat on lyhyemmät ja juuri kukaan ei sielläkään nykyään ole täysipäiväinen kotiäiti) ja työajat. Kun töistä pääsee kuuden maissa ja sen jälkeen hakee vielä lapset, niin ei yksinkertaisesti jää paljon aikaa kokkailla, ennen kuin lapsilla on oltava ruoka pöydässä. Mutta säälihän se on, kun ruoka kuitenkin on niin iso osa sitä kulttuuria, ja niinpä ihmiset (siis äidit) vielä potee kamalan huonoa omatuntoa eineksistä ja muista.

    VastaaPoista