maanantai 11. maaliskuuta 2013

Sitterin uudet vaatteet

Meillä ei enää ollut tulevalle vauvalle sitteriä ollenkaan, joten sellainen oli alusta asti hankintalistalla. Halusin ehdottomasti itse päällystetyn sitterin, joten uuden ostaminen ja päällisten repiminen tuntui vähän tuhlaukselta. Etsin käytettyä sitteriä kauan, mutta sopivan löytäminen oli yllättävän vaikeaa. Ihmiset kiskovat huonokuntoisista käytetyistä sittereistä ihan uskomattomia hintoja. Lopulta pitkän etsinnän jälkeen löysin kuitenkin omani fb-kirppikseltä ja sitteri sijaitsi onneksi täällä Helsingissä joten vältyin postikuluilta.
Mulla ei suoraansanottuna ollut hajuakaan miten tuollainen päällystäminen tehdään. Yritin googlettaa ohjeita sitterin päällystämiseen, mutta löysin ainoastaan ennen ja jälkeen kuvia. Niimpä jouduin sitten tyytymään ihan omaan olemattomaan hahmotuskykyyni ja leikellä+ommella vähän sieltä sun täältä. Tässä nyt tosi selkeän (hehheh) ohjeet, jos joku muukin erehtyy päällystysoperaatioon ryhtymään:

Ensin tarvitaan tietysti se sitteri, josta saa kankaat irti sekä kangas jolla sitteri päällystetään. Mä valitsin jälleen kerran palloja, tälläkertaa tummansinisellä pohjalla ja vähän isompina kuin makuupussissa.
2013-03-012
Sitterin kankaiden päälle kiinnitin nuppineuloilla ihan tavallista leivinpaperia, johon piirsin kaavat sitterin osista. Leivinpaperista kaavat leikataan irti ja siirretään ne kankaalle, josta sitten leikataan valmiit palat irti. Ensin etupuolen palaset ommellaan saumakohdista yhteen. 
2013-03-013
Sen jälkeen etupuolta kannattaa sovittaa kiinnittämällä se saumakohdista nuppineuloilla sitterin omiin päällisiin. Jos se ei istu, voi sitä vielä muokata helposti. Tässä kohdassa kannattaa myös kääntää päällinen ympäri, ja piirtää takapuolelta turvavöiden ulostulo rei'istä merkit kankaaseen että reiät tulee tehtyä oikeaan kohtaan. Kun päällinen istuu, ja reiät on merkattu, voi nuppineulat taas irroittaa. Sitten vaan leikataan turvavöille reiät niihin äsken merkittyihin kohtiin, ja ommellaan reiän ympärykset vahvoiksi napinläpijalalla.
Kun reiät on valmiit, otetaan taas se sitterin alkuperäinen kangas ja ratkotaan siitä irti haarojen väliin tuleva härpäke, siis se mihin ne turvavyöt sitten kiinnitetään. Samalla voi ratkoa irti myös päällisen takapuolella olevat "taskut", eli ne joilla päällinen kiinnitetään runkoon. Irti ratkotut takaosat käyvätkin sitten hyvin kaavoina uusiin samanlaisiin. Irtiratkotut vaan uuden kankaan päälle nuppineuloilla kiinni ja siitä leikataan uudet samanlaiset. 
2013-03-014
Sen jälkeen tehdään se jalkojen väliin tuleva juttu samalla tavalla. Vanhasta härpäkkeestä saa kaavat uuteen, ommellaan uusi ja otetaan ala-asteen käsityöntunneilta tuttua kanttinauhaa jolla reunustetaan se härpäke (mikä sen oikea nimi on?!).
2013-03-015
Nyt voi sen uuden päällyskankaan ommella vanhaan päällyskankaaseen kiinni noista sivujen pitkissä reunoissa menevistä, jo aiemmin ommelluista saumoista. Sen jälkeen paikoilleen voi ommella myös sen jalkojenväljutun.
11.3.2013 035-001
Tämän jälkeen paikoilleen nuppineuloilla laitetaan molemat takapalat, ja sen jälkeen huristellaan pari kertaa koko sitterin ympäri ihan reunoja pitkin niin että palat kiinnittyy toisiinsa ja vanhoihin kankaisiin. Kun kaikki on tukrvasti kiinni, otetaan vielä punaista kanttinauhaa ja ommellaan se kiinni sitterin reunoihin niin että ympärihuristelusta tulleet saumat menevät piiloon. Sitten eikun päälliset runkoon kiinni ja valmista pitäisi olla! Baby born pääsee taas testaajaksi ja Karri antaa vauhtia sekä huutaa "kiiiikkaaa, kiiikkkaaa". Oikeaa vauvaa kyytiin odotellessa...
2013-03-018

7 kommenttia:

 1. Voi miten älyttömän hieno...jos kaupassa myytäisiin tuota kuosia ostaisin varmasti...toivottavasti vaavi saa Karriltavähän hiljaisemmat vauhdit kuin BabyBorn..hihiii...

  VastaaPoista
 2. Kylläpä oot kätevä käsistäs, ei meikäläiseltä onnistuis.. Ihanaa että joku jaksaa :-) Tsempit loppuraskauteen, täällä myötäeletään mukana. :-) HC

  VastaaPoista
 3. Todella upea, en pystyis samaan! Heitän ruman sitterin päälle nättejä peittoja...

  VastaaPoista
 4. Ihana sitteri! Näppärä olet käsistäsi :)
  Mistä tuo ihana valkoinen hyllykkö? Meillä hakusessa olkkariin kirjahylly tai vastaava,
  tuo on kyllä aika herkku! :P

  -Jenssi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos:) Hylly on Ellokselta, tämä: http://www.ellos.fi/ellos-home/tikashyllykko/334516?N=1z141vqZ1z141o7&Nao=66&Ns=RankValue6|1

   Poista